Daňový systém – obsah
• Obsah
1 ÚVOD
2 VYMEZENÍ OBCHODNÍ ČINNOSTI
2.1 Vymezení pojmu a obsahu trhu
2.1.1 Vznik a vývoj obchodu
2.1.2 Realizace vztahu nabídky a poptávky
2.1.3 Tržní mechanismus
2.2 Potřeby
2.3 Poptávka a nabídka
3 SYSTÉM A PODSYSTÉMY VNITŘNÍHO OBCHODU
3.1 Systém a subsystémy vnitřního obchodu
3.2 Členění systému vnitřního obchodu:
3.2.1 Velkoobchod
3.2.1.1 Předmět činnosti velkoobchodu
3.2.1.2 Členění subsystému velkoobchodu
3.2.2 Maloobchod
3.2.2.1 Předmět činnosti maloobchodu
3.2.2.2 Členění subsystému maloobchodu
3.2.3 Pohostinství (veřejné stravování a ubytování)
3.2.3.1 Předmět činnosti pohostinství a veřejného stravování
3.2.3.2 Členění subsystému pohostinství
3.2.4 Cestovní ruch
3.2.4.1 Předmět činnosti cestovního ruchu
3.2.4.2 Členění subsystému cestovního ruchu
3.3 Transformace vnitřního obchodu v České republice od r. 1990
3.3.1 Záměr transformace
3.4 Internacionalizace obchodu
3.4.1 Mezinárodní rozvojové strategie retailingu
4 PODNIKÁNÍ A PODNIKATELSKÉ SUBJEKTY V OBCHODĚ
4.1 Vymezení základních pojmů
4.2 Formy obchodních firem
4.3 Právní formy obchodních společností, družstva
4.3.1 Veřejná obchodní společnost
4.3.2 Komanditní společnost
4.3.3 Společnost s ručením omezeným
4.3.4 Akciová společnost
4.3.5 Družstvo
4.4 Státní podnik
4.5 Živnostenské podnikání
4.6 Formy koncentrace
5 OBCHODNÍ OPERACE
5.1 Charakteristika pojmu obchodní operace
5.2 Hlavní typy operací
5.2.1 Operace v oblasti výzkumu a vývoje
5.2.2 Operace v oblasti výroby
5.2.3 Operace v oblasti směny
5.2.3.1 Ostatní operace v oblasti směny
5.2.4 Operace v oblasti průvodních služeb
5.2.5 Operace v oblasti samostatných služeb
5.2.5.1 Franchising
5.2.5.2 Leasing
5.2.5.3 Faktoring
5.2.5.4 Forfaiting
5.3 Obchodní závazkové vztahy
5.3.1 Kupní smlouva
5.3.2 Smlouva licenční k předmětům průmyslového vlastnictví
5.3.3 Smlouva mandátní
5.3.4 Smlouva komisionářská
5.3.5 Smlouva zasílatelská
5.3.6 Smlouva o zprostředkování
5.3.7 Smlouva o obchodním zastoupení
6 SORTIMENT ZBOŽÍ A SLUŽEB
6.1 Klasifikace sortimentu zboží a služeb
6.1.1 Odvětvová klasifikace ekonomických činností (OKEČ)
6.1.2 Standardní klasifikace produkce (SKP)
6.1.3 Klasifikace individuální spotřeby domácností podle účelu (CZ -COICOP)
6.1.4 Celní sazebník (CS)
6.2 Klasifikace spotřebního zboží uplatňovaná ve vnitřním obchodě
6.2.1 Sortiment zboží
6.2.1.1 Specializace v obchodě
6.2.1.2 Pracnost sortimentu
6.2.2 Klasifikace sortimentu spotřebního zboží podle častosti nákupu
6.2.3 Klasifikace sortimentu spotřebního zboží podle sortimentní šíře a hloubky
6.2.4 Klasifikace sortimentu spotřebního zboží v anglofonních zemích
6.2.5 Klasifikace služeb
6.2.6 Zemědělské a potravinářské produkty
7 INFRASTRUKTURA VNITŘNÍHO OBCHODU
7.1 Osídlení a jeho struktura
7.1.1 Kategorizace sídel
7.2 Technická a technologická infrastruktura vnitřního obchodu
7.3 Velkoobchod
7.3.1 Prostorová charakteristika velkoobchodní sítě
7.3.2 Principy velkoobchodní technologie
7.4 Maloobchod
7.4.1 Koncepční a metodické zásady výstavby a modernizace maloobchodní sítě
7.4.2 Principy maloobchodní technologie
7.4.2.1 Obchodní zařízení a mechanizační prostředky
7.4.2.2 Technologická návaznost maloobchodních provozních operací
7.4.3 Typy provozních jednotek maloobchodu
7.4.4 Lokalizace a umístění maloobchodních jednotek
7.5 Pohostinství
7.5.1 Principy technologie společného stravování
7.5.2 Výrobní proces ve společném stravování
7.5.3 Realizační (odbytový, prodejní) proces ve společném stravování
7.5.4 Ubytovací služby
7.6 Cestovní ruch
7.6.1 Produkt cestovní kanceláře
7.6.1.1 Výjezdový cestovní ruch
7.6.1.2 Domácí cestovní ruch
7.6.1.3 Příjezdový cestovní ruch
7.6.2 Klasifikace cestovních kanceláří
8 DISTRIBUCE, LOGISTIKA A CONTROLLING V LOGISTICE
8.1 Distribuční kanály
8.1.1 Distribuční politika
8.2 Logistická distribuce
8.3 Controlling v logistice
8.3.1 Systém ukazatelů controllingu logistiky
8.3.1.1 Individuální systém ukazatelů
9 CENA V OBCHODNÍ ČINNOSTI
9.1 Strategie cenové tvorby
9.2 Základní metody stanovení ceny zboží ve firmě
9.3 Postup stanovení konkrétní ceny konkrétního výrobku
9.4 Další metody cenové tvorby – marketingové
9.5 Tvorba cen z geografického hlediska
9.6 Cenové srážky a slevy
9.7 Cenový výzkum
9.7.1 Prožívání cen
9.8 Cenová statistika
9.8.1 Rodinné účty
9.8.2 Index spotřebitelských cen (ISC)
9.8.3 Cenová statistika a inflace
10 MARKETINGOVÉHO POJETÍ OBCHODNÍ ČINNOSTI
10.1 Vymezení pojmu marketing a marketingový systém
10.2 Marketingové pojetí obchodní činnosti
10.2.1 Marketingová koncepce
10.2.2 Marketingový výzkum
10.3 Marketingový mix
10.4 Marketingové pojetí výrobku
10.5 Výrobkový výzkum z hlediska marketingové činnosti
10.6 Výzkum trhu metodou dotazování
10.7 Konjunktura, konjunkturní testy
10.7.1 Konjunkturní test
10.7.2 Test kupní ochoty
10.8 Technika prodeje
10.9 Public relations a reklama
10.9.1 Pojetí Public Relations (dále jen PR)
10.10 Média v reklamě
10.11 Ochranná známka
10.12 Právo k označení původu a jeho právní ochrana
10.13 Nakládání s obalem
11 ETIKA V PODNIKÁNÍ
11.1 Terminologie a vymezení pojmu
11.2 Zásady podnikatelské etiky
11.3 Úloha etiky v podnikání
11.4 Hlavní nositelé podnikatelsko-etické odpovědnosti
11.5 Porušování norem podnikatelské etiky
11.6 Etika specifických činností a ve vybraných činnostech obchodní firmy
11.7 Některá pojetí a přístupy vztahu etiky a podnikání